Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


lemezkritika1

2012.07.20
Szabó Zével először a Többet érsz című slágerük felvételeinél dolgoztak, majd grandiózus tervekkel vonultak stúdióba hogy elkészítsék a zenekar debütáló albumát, amely szabadon a csapat neve után egyszerűen csak Anti Fitness Club lett. Ezek után nem is kellett sokáig várniuk az átütő sikerre.
 
Egy évvel később kiadták második nagylemezüket, Lélekzet címmel, mellyel többek között 2009-ben megnyerték az év hazai felfedezettjének járó Fonogram-díjat.
 
Most pedig itt a folytatás, tavasszal megérkezett a Metamorphosis, amely merőben más mint az eddigiek. A lírai szerzeményekben gazdag anyag sokkal letisztultabb, érettebb lett, és az énekes, dalszövegíró Molnár Tamás még friss zongora tudását is megcsillogtatja. A lemez bővelkedik elektronikus, szintis, és klasszikus zenei stílusokban, illetve helyet kaptak mélyebb, gondolatébresztő dalok, és könnyed, optimista megközelítések is. Az előző koronghoz képest, a srácok most a lágyabb vonalra fektették a hangsúlyt, erre ékes bizonyíték például a Viszlát, a Kötéltánc vagy a Vezessen a vágy című dal. Utóbbit már hallhatták a rajongók, mivel az énekes a VIVA tévé egykori műsorvezetőjének, Zolának írta, a zenetévétől való távozása apropójából.
 
Az album egyik kiváló alkotása a Lesz ami lesz címet viselő sláger, amellyel még az idei Eurovíziós Dalfesztiválra is beneveztek. A dal egy az egyben Tomi kezei alól került ki, ugyanis nem csak a szöveget, de magát a zenét is ő írta. Épp ezért volt számára hatalmas megtiszteltetés, hogy pont ezzel a dallal nevezhettek. A közel négy perces szám, az AFC eddigi legoptimistább szerzeménye, és ezzel a korong egyik kiemelkedője.
 
Aktuális slágerük a Mennyország, az albumról elsőként kimásolt videoklip lett. Hangulata balladisztikus, az énekes egykori kedvese után vágyakozik, szeretné ha örökké tartanának a legszebb közös pillanataik, mert szerelme nélkül teljesen elveszettnek érzi magát. Sablonosan hangzik, de már a megjelenés hetében számtalan rajongóra tett szert, a lelkes fanok pedig azóta is dúdolják nap mint nap.
 
Egy internetes szavazás szerint a rajongók kedvenc a Kötéltánc. Véleményem szerint ez a dal tükrözi leginkább a zenekar stílusát. A számban egyébként Közreműködött Szabó Zé, és a Hooligansből ismert gitáros, Tóth Tibi. A lemezen erősen érezhetőek a zongorás, hegedűs részek, viszont a gitár egy kicsit háttérbe szorult, az anyag részben pont ettől tér el előzőektől. Néhány számnál hiányérzetem van, mert túl sok a zongora, és kevés a gitárszóló. Azonban a Kötéltáncban Tibi „vérbeli huligán” révén igazi rock n’ rollos hangzást kölcsönöz a dalnak.
 
A tizenegy dalt tartalmazó lemezről személyes kedvencem a Marad-e még levegő című alkotás amit először Michael Jackson Earth Songjához tudnék hasonlítani, hiszen az Anti Fitness Club ebben a dalban a környezetvédelemre hívja fel a figyelmet, ahogy azt még anno a pop királya is tette 1995-ben. A dal különlegessége az hogy a munkálatok során a srácok segítségére voltak a Homoktövis Általános Iskola kórusának diákjai. 
Az Anti Fitnesses srácok mindig megpróbálnak valami újat alkotni. Az énekes egyik interjújában azt nyilatkozta hogy amikor feldolgozásokat énekelnek akkor általában énekesnők dalaiból válogatnak, elsősorban azért mert csak abból tudnak valami igazán különlegeset alkotni amely rendkívül távol áll tőlük. Összességében elmondhatom hogy a Metamorphosis valóban egy ritka darab, nekem leginkább az tetszik az egészben hogy a „csöpögős” szerelmes dalok mellett a társadalom fontos problémái is ott szerepelnek a témáik között. Akadnak olyan dalok is melyeket több szempontból is lehet értelmezni, itt van például a Vezessen a vágy című számuk, ami akár egy ballagáson is megállja a helyét. Ajánlom ezt a lemezt azoknak akik mindeddig előítéletekkel álltak a zenekarhoz. Hallgassátok meg, és aztán döntsétek el hogy, ezek a fiúk tényleg csak „szemetet” játszanak?
 
MyMusic értékelés: 8/10
 
Anti FitneSs Club: Metamorphosis, Kiadó: Schubert Music Publishing(2012)
 
 

 

Profilkép
Statisztika

Online: 1
Összes: 101332
Hónap: 446
Nap: 23